Ви тутГоловна>>Економіка>>Внутрішній контроль

Внутрішній контроль

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Контрольна - Внутрішній контроль

Завдання № 1

 Пояснення до таблиці:

             В наведеній таблиці було проаналізовано господарські операції за наступними рахунками: „Готова продукція” (26), „Статутний капітал” (40), „Розрахунки за страхуванням” (65).

            Синтетичний облік готової продукції провадять на активному рахунку „Готова продукція” за фактичною виробничою собівартістю.

            Вихід кожного виду готової продукції з виробництва оформляється відповідною первинною документацією – частіше приймально – здавальними накладними. У них зазначають номер, дату , цех (відправник), склад (одержувач), найменування продукції, одиницю вимірювання тощо. Тут також відображають час прийняття, стан тари, підписи осіб того, хто здав, і того, хто прийняв готову продукцію. Накладні надходять до бухгалтерії для обліку готової продукції.

            Крім накладних, складають, наприклад, скільки і яких видів продукції прийнято від цеху, приход від цеху за зміну, кількість реалізованої або переданої іншим цехам продукції.

Ці документи підписують, як правило, Начальник цеху, комірник, представник ВТК. Начальник цеху – контролює здачу і правильне оформлення продукції на склад; Комірник – контролює збереження продукції на складі; Представник ВТК – якість продукції.

           

            Рахунок „Статутний капітал” призначений для обліку даних та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства. Після державної реєстрації підприємства його статутний капітал у сумі внесків засновника (учасників), які передбачені установчими документами (наприклад, у сумі виконаної підписки в акціонерному товаристві), відображається за кредитом рахунка „Статутний капітал” у кореспонденції:

  1. у одноосібного власника – рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів);
  2. у товариства – рахунком „Неоплачений капітал”.

 

Фактичні надходження власників (засновників) проводяться за кредитом рахунка „Неоплачений капітал” в кореспонденції з рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів) або зобов’язань (пасивів).

Уразі переоцінювання основних засобів, які входять в статутний капітал, сума до оцінювання відображається за дебетом рахунків „Основні засоби” та кредитом рахунка „Статутний капітал”.

Облік розрахунків з органами соціального страхування пенсійного забезпечення та фондом страхування на випадок безробіття провадиться рахунком „Розрахунки за страхуванням”. Соціальне страхування, тобто матеріальне забезпечення в разі непрацездатності, інвалідності, старості, втрати роботи здійснюється переважно за рахунок спеціальних фондів. Ці кошти утворюються із щомісячних відрахувань підприємства у розмірі встановлених законом процентів від фактично нарахованої заробітної плати.

 

 

Завдання №2

 

            Підприємства, організації і установи зобов’язані проводити інвентаризацію відповідно до Положення про бухгалтерські звіти і баланси не менше як один раз на рік перед складанням річного бухгалтерського звіту і балансу. Відповідальність за правильне і своєчасне проведення інвентаризації несуть керівник і головний бухгалтер.

            Для проведення інвентаризації створюється комісія наказом по підприємству, організації, установі, яка згідно з Основними положеннями про інвентаризацію до її початку перевіряє наявність і стан інвентарних карток (інвентарних книг тощо); наявність і стан технічних паспортів або іншої технічної документації; наявність і стан документів, що підтверджують наявність і рух основних засобів. У разі відсутності документів необхідно забезпечити їх відновлення, а при виявленні розходжень і неточностей в технічній документації або бухгалтерському обліку – внесення відповідних поправок і змін.

            Згідно інвентаризаційної відомості за даними обліку має бути один токарно – гвинторізний верстат. Фактично він відсутній. Токарно – гвинторізний станок це основний засіб. Нестачі основних засобів, виявлені в ході інвентаризації, мають бути відшкодовані винними особами, а коли винуватець не встановлений, списують на рахунок „Фінансові результати”. Виявлення нестачі списують як процес вибуття при ліквідації.

            На підприємствах роблять такі записи:

            на суму амортизації (зносу):

            Дебет: „Знос основних засобів”

            Кредит: „Основні засоби”

           

Знос основних засобів              Основні засоби

       

 

на балансову вартість основних засобів:

            Дебет: „Собівартість реалізованих необоротних активів”

            Кредит: „Основні засоби”

           

на суму виявленої нестачі за рахунок винної особи:

            Дебет: „Розрахунки по відшкодуванню матеріальних збитків”

            Кредит: „Собівартість необоротних активів”

 

            Згідно інвентаризаційних відомостей в касі підприємства виявлено нестачу доларів США. Нестача стягується з касира. Підприємство зобов’язане негайно подати позов щодо стягнення нестачі.

            Результати інвентаризації матеріальних цінностей регулюють таким чином: за результатами пересортиці проводиться залік нестач надлишками; втрати цінностей у межах встановлених норм відносять на витрати; за уточненими даними відображаються у системі рахунків відхилення, які спричинені випадковими обставинами; нестачі цінностей понад норми втрат і витрати від псування, коли конкретні винуватці не встановлені, регулюються згідно з діючими положеннями про бухгалтерський облік і баланси; сума нестачі підлягає відшкодуванню матеріально відповідальними особами, винними у її виникненні.

                        На підприємствах роблять такі записи:

            на суму пересортиці:

Дебет: відповідного рахунку „Обліку запасів”

Кредит: відповідного рахунку „Обліку запасів”

            Наприклад: Дебет: Виробничі запаси (паркет(бук))

                                     Кредит: Виробничі запаси (паркет (дуб))

 

      Запаси                  Запаси

(паркет (дуб))                  (паркет(бук))      

     Д            К               Д              К

 

 

на загальну суму нестач, псування цінностей:

            Дебет: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”

            Кредит: відповідного рахунка „Обліку запасів”

 

            на нестачі в межах норм природних втрат:

            Дебет: „Нестачі та витрати від псування цінностей”

            Кредит: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”

           

            Дебет: „Нестачі та витрати від псування цінностей” (Відра 21,75 грн.)

            Кредит: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” (Відра 21,75 грн.)

 

Дебет: „Нестачі та витрати від псування цінностей” (Труба ¾ 221 грн.)

Кредит: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” (Труба ¾ 221 грн.)

 

Дебет: „Нестачі та витрати від псування цінностей” (Дошка 143,19 грн.)

Кредит: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” (Дошка 143,19 грн.)

 

Дебет: „Нестачі та витрати від псування цінностей” (Бланки 8 грн.)

Кредит: „Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” (Бланки 8 грн.)

 

 

МШП можуть вибути з експлуатації з різних причин: через повне зношення, поламання, реалізацію тощо. У всіх випадках на вибуття з експлуатації МШП комісія складає Акт на списання. Вона констатує непридатність подальшого використання окремих предметів.

На всі предмети (зазначаючи їх кількість, ціну та суму) у порядку номенклатурних номерів складають загальний акт у межах однієї групи і однієї матеріально відповідальної особи.

На предмети,  на які нарахована знос 100%, доцільно складати окремий акт.

            В актах має бути зазначена сума відображеного в обліку на день ліквідації зносу щодо кожного об’єкта.

            Акти на списання комірник використовує для оперативного складського обліку, а бухгалтерія – для аналітичного і синтетичного обліку вибуття та зносу МШП.

 

Матеріальна шкода, що була заподіяна нестачею майна складає 1539,25 грн.

 Завдання №3

 Нормативний метод обліку.

 

Задачею нормативного методу обліку витрат на виробництво є своєчасне попередження нераціональної витрати матеріальних, трудових і фінансових ресурсів у господарстві, сприяння виявленню наявних у виробництві резервів і результатів внутрішньогосподарського госпрозрахунку. В основі своєї він містить технічно обґрунтовані розрахункові величини витрат робочого часу, матеріальних і грошових ресурсів на одиницю продукції, робіт, послуг. Норми виробничих витрат (поточні і планові) - найважливіше знаряддя керування виробництвом.

При нормативному методі обліку витрат на виробництво підприємства користаються плановою, нормативною і звітною калькуляцією. По своєму складі вони повинні бути ідентичні і відповідати типовій номенклатурі, передбаченої в галузевих інструкціях із планування й обліку собівартості. Контроль за застосуванням встановлених у виробництві норм при виготовленні

Прочитано 1181 разів