Ви тутГоловна>>Географія>>Особливості розвитку і територіальної організації промисловості Автономної Республіки Крим - Реферат

Особливості розвитку і територіальної організації промисловості Автономної Республіки Крим - Реферат

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Особливості розвитку і територіальної організації промисловості Автономної Республіки Крим - Реферат


План
1.    Географічне положення АРК.
2.    Севастополь зі спеціальним статутом:
2.1. Історія виникнення;
2.2. Промислова спеціалізація міста;
2.3. Севастополь – морські ворота для зарубіжних партнерів.
3.    Природні умови АРК
4.    Ялта – міжнародна оздоровиця:
4.1. Особливості розташування;
4.2. Промисловий потенціал;
4.3. Спеціальна економічна зона;
4.4. Міжнародний туризм
5.    Надра Криму
6.    Рекреаційна зона
7.    Сільське господарство
8.    Провідні галузі
9.    Проблеми та перспективи розвитку Автономної Республіки Крим.


Навіть на географічній карті видно органічну єдність земель України і Криму, наче самою природою приречених бути одним цілим. І попри всі вітри історії, умається, що саме гармонійні стосунки заради розбудови як регіону, так і української держави сприятимуть, міцнітимуть і будуть визначальними у ХХІ столітті.

Кримська земля знає і війни, і розбої, і работоргівлю. Але впродовж століть тут нагромаджено і чималий позитивний досвід: не лише вигідну торгівлю, але й тісні політичні, військові, економічні союзи і навіть поріднення народами. Значний, а часом вирішальний вплив на характер стосунків поміж Україною і Кримом мали сусідні народи та держави. Це і Візантія, і Золота Орда, і Польсько-Литовська держава, і Туреччина, і Росія. Втім, як правило, саме українсько-кримські стосунки розвивалися, грунтуючись на власних принципах, досвіді, традиціях, що йшли всупереч політиці цих великих держав. Отож, Україна та Крим не тільки природою приречені бути єдиним цілим, але  й історично їм судилося мати дуже тісні взаємовідносини. Це підтверджує й сучасний етап державного будівництва в Автономній Республіці Крим як складовій частині України.

Утворена - 28 липня 1992 року. Площа - 27 тис. кв. км, населення - 2,5 млн. чоловік. Центр - Сімферополь (348 тис. чол.).



Автономна Республіка Крим має 14 районів, 16 міст (Севастополь зі спеціальним статусом), 56 селищ міського типу, 243 сільради.

Севастополь - одне з найвідоміших міст Криму - має спеціальний статус. Його історія - у руїнах давньогрецької колонії Херсонеса Таврійського, заснованого ще в V ст. до Р. Х. Свого часу він був оплотом Візантійської імперії. А року  988-го, підкорений Київським князем Володимиром Святославовичем, став місцем його хрещення і предтечею розбудови могутньої держави на засадах християнства.

У травні 1783 року тутешня Ахтіарська гавань прийняла перших 17 кораблів  Чорноморського флоту. Відтак розпочалося будівництво великого порту і міста. Ця дата вважається офіційною в народженні Севастополя. Його бойове хрещення відбулося майже через століття (1853-1856), коли героїчні оборонці севастопольських твердинь впродовж 349 днів протистояли англо-французьким військам. Вогнем і кров'ю Другої світової війни писалася ще одна літописна сторінка міста. Внаслідок грубого прорахунку політичного та військового керівництва в 1941 році Севастополь опинився в облозі, яка тривала 250 діб. Майже стертий з лиця землі, Севастополь відродився, зміцнів, став одним із найкрасивіших приморських міст України.

Нині - це великий морський порт, промисловий, науковий, культурно-мистецький центр, в якому проживає понад 500 тис. чоловік. У його небі - синьо-жовтий прапор Української незалежної держави. З дня утворення Військово-морських сил України Севастополь є їх базою.

Серед відомих підприємств - "Атлантика", "Чорномор", що займаються переробкою морських продуктів. Плавучі й берегові консервні заводи щороку виробляють мільйони тонн рибних консервів і тисячі тонн найрізноманітнішої в'яленої, копченої та маринованої продукції.

Судноремонтна галузь представлена в місті одним із провідних підприємств вітчизняної економіки, яким є ВАТ "Севастопольський морський завод". Підприємства радіоелектроніки та приладобудування - теж потужний промисловий потенціал Севастополя. Морські аварійні радіобуї системи КОСПАС-SARSAR "Мусон-501", корабельні радіостанції, технологічне обладнання для сейсмологічних робіт - все це виробляється на ВАТ "Мусон".

З 1995 року Севастополь гостинно відкрив свої морські ворота для зарубіжних партнерів, і то була ознака нового часу. Сьогодні в Севастополі працюють більше сотні спільних підприємств, експортні операції здійснюються з партнерами 50 країн світу.

Зовнішньоекономічний оборот товарів і послуг складає понад 108 мільйонів доларів США щороку. Розширити цю сферу діяльності, залучивши до реформаційних процесів у економіці інвестиції, - одне з найважливіших завдань міської ради, яку очолює Василь Пархоменко.

На сесії міськради було прийняте рішення про введення в місті спеціального режиму інвестиційної діяльності і, зокрема, про створення у Севастополі кількох локальних економічних зон. Це створило стабільне підгрунтя для розвитку ринкової інфраструктури й вивело Севастополь у число лідерів новітніх економічних перетворень в Україні.

Розпорядженням голови держадміністрації Леоніда Жунька тут затверджена програма підтримки і розвитку підприємництва в севастопольському регіоні і створено севастопольське відділення Всеукраїнського фонду підтримки підприємництва.

Місто має обширну науково-освітню базу. Тут працюють 25 науково-дослідних, проектно-конструкторських інститутів, бюро, самостійних наукових відділень і філій.

Впродовж десятиліть Севастополь був закритим містом, а нині, відроджуючи легендарну славу міста-держави з демократичним самоуправлінням Херсонеса Таврійського (спадок глибинної еллінської культури державотворення), він вступає в ХХІ століття відкрито й гідно, утверджуючи демократичні засади української державності.

 Крим, розташований на крайньому півдні Східно-Європейської рівнини. Територія омивається Чорним і Азовським морями, півострів майже однаково віддалений від екватора й Північного полюса. Кримський півострів має різноманітні ландшафти. На півночі - степ, на півдні - лісами вкриті Кримські гори. Найвища точка - гора Роман-Кош (1545 м).

Клімат у північній частині півострова помірно континентальний, у південній -середземноморського типу. Кількість тепла й вологи в Криму надзвичайно сприятлива для розвитку землеробства, зокрема активної вегетації пшениці, кукурудзи, більшості плодоовочевих культур і, звичайно ж, винограду.  Саме вздовж узбережжя Кримських гір простягається знаменита курортна смуга, де розташовані відомі Ялта, Алупка, Симеїз, Гурзуф, Місхор, Лівадія, Форос, Алушта.

У візерунчастих лініях морського берега, в сонячних потоках, що струменять із небесного безмежжя, в духмяних гронах гліциній і величаво-красивих суцвіттях троянд, у вічній зелені миртів і кипарисів вашим очам відкривається  "маленький Неаполь" - столиця Південного берега Криму. Так віддавна називають Ялту.

Знаменитий курорт має надзвичайно цікаву історію, починаючи вже із ніжності в звучанні еллінського слова "ялос", що означає... берег. А ще Джаліта, Яліта, Еталіта. Це все вона - красуня Ялта, одне з найвідоміших  міст-курортів світу, перед яким шанобливо схиляються міста-побратими Ніцца  і Маргейт, Санта-Барбара і Рієка, Поццуолі й Баден-Баден. Цією перлиною Криму володіли таври, з'являлися й зникали, змінюючи одні одних, римляни, візантійці, хозари, половці, золото ординці. Нині Ялта - міжнародна оздоровниця. Близько 150 санаторно-курортних закладів приймають впродовж року гостей з усього світу.

Ялта розташована на площі 282,9 кв. км, її населення - 157,78 тис. чоловік. До складу регіону Великої Ялти входять 2 міста, 21 селище міського типу, 9 сіл. Промисловий потенціал - 17 підприємств, в основному харчової промисловості. Беззаперечним флагманом не лише Ялти, а й всієї України тут є Національне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра". Адже це історичний центр виноробної промисловості Криму. У його підземних галереях - унікальний музей-винотека, де зберігаються історичні зразки еліксиру здоров'я, починаючи з іспанського хереса де ля Фронт'єра врожаю1775 року, портвейну червоного "Лівадія" 1894 року і завершуючи кращими еталонними зразками кримських і зарубіжних вин - всього понад мільйон колекційних пляшок. Сто сорок вісім міжнародних нагород винам "Масандри"- це вже музейні раритети.

Головні й досить відомі своєю продукцією підприємства Ялти - ВАТ "Ялтинський хлібокомбінат", ВАТ "М'ясозавод", ТОВ "Талер", ВАТ "Рибокомбінат", ВАТ "Міськмолзавод" - випускають продукцію високої якості. Підприємства є привабливими для інвесторів. Проте найважливіші інвестиційні проекти спрямовані на розвиток курортно-рекреаційного комплексу і туризму.

Варто зазначити, надзвичайно широкі можливості для ділових кіл відкриває саме в Ялті спеціальна економічна зона, що охоплює порт "Крим" і Автономну Республіку Крим. Це насамперед різноманітні пільгові умови.

Найбільшими інвестиційними проектами 2000 року міськрадою, яку очолює Володимир Марченко, визначені такі: реконструкція готелю ",розбудова аквапарку в селі Блакитна Затока, реконструкція кемпінгу "Поляна казок".

Місцевою владою розроблено ряд проектів інвестиційної діяльності на перспективу до 2010 року. За останні два роки в Ялті відбулися суттєві зміни в реорганізації мережі загальноосвітніх закладів. Науковий потенціал тут представлений п'ятьма науково-дослідними інститутами та філіями: НДУ винограду й вина "Магарач", Державний Нікітський ботанічний сад, НДУ курортології, фізіотерапії імені Сєченова.

Ялта - це ще й глибокі джерела духовності, осяяні іменами видатних українців Лесі Українки, Миколи Руданського, Алли Горської (майстриня пензля народилася в цьому чудовому куточку Криму), великих російських діячів культури - Антона Чехова, Олександра Пушкіна, Льва Толстого.

До Ялти в різні часи приїжджали Стефан Цвейг і Марк Твен, Джон Прістлі й Джанні Родарі. А скільки ще видатних людей з усього світу побувають тут! Адже Ялтинські саміти президентів Європи й країн СНД уже стають традиційними.

Ялта, ця всесвітньо знаменита столиця відпочинку й оздоровлення, популярний центр міжнародного  туризму, - з роками стає ще красивішою, ще привабливішою, збираючи щорічно тут справжнє море друзів з усіх країн земної кулі.

Усі принади кримської землі - яскраві барви півдня, чисте цілюще повітря, багату рослинність - ви знайдете тут, в Ялті...

Приморське розташування Криму створює надзвичайно сприятливі умови для розвитку транспортних артерій до Азії й Східної Європи. Історичне визначення ХХ століття "Україна і Крим - це феномен на межі Європи та «Сходу" є надто важливим для світової спільноти.

Морські порти Криму - Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч, Євпаторія зв'язують півострів з південними областями України, Краснодарським краєм, Грузією, а через Волго-Донський суднохідний канал - з Каспійським, Білим, Балтійським морями, через протоки Босфор, Дарданелли і Гібралтарську - практично зі всіма країнами світу.

 Надра Криму багаті залізними рудами, родовищами будівельних і флюсових вапняків; соляні скарби Сиваша і озер віддавна вабили сюди чумаків України; родовища газу в Каркинитській затоці - велика перспектива для капіталовкладень як вітчизняних, так і зарубіжних бізнесменів.

І все ж особливість Криму - це його рекреаційна сфера: пляжі (517 км берегової смуги), лікувальні грязі Сакське й Чокракське озера, Булганакське родовище), мінеральні джерела. Ці животворні бальнеоресурси Криму використовуються лише на 30 відсотків. А могли б стати справжніми оазами здоров'я, які притягували б сюди сотні тисяч людей з усього світу й робили б казну Криму багатою та щедрою. Власне, ділові люди, які приїздять сюди, відкривають для себе широке поле діяльності. Економіка Автономної Республіки Крим формувалася з використанням природного потенціалу півострова.

Сільське господарство - це насамперед виноградарство, садівництво, а ще обробіток тютюну, ефіроолійних культур, зернових. У тваринництві переважає молочно-м'ясна галузь із значним розвитком племінних порід худоби, а ще така специфічна - як птахівництво.

Світовий ринок добре знає й шанує продукцію кримських виноробів - марочні десертні вина й шампанське. Щорічно тут виробляється 14-16 млн. дал виноматеріалів.

Понад сто років виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" дивує країни Європи, Азії, Америки своїми високоякісними винами. Сто сорок вісім міжнародних нагород - такий внесок масандрівців у золоту скарбницю українського і світового виноробства. "Масандра" - це ще й найбільша в світі колекція вин. В її підвалах зберігається понад мільйон пляшок вина різних марок. Як тут кажуть: у масандрівській колекції кожна пляшка вина унікальна, й порівняти її неможливо ні з чим, так само як і безсмертну "Джоконду" Леонардо да Вінчі. І в цій тезі - гордість виноробів, які свою працю прирівнюють до мистецтва.

Рік 2000-й став визначальним для промисловості Криму. І той факт, що виробництво продукції тут збільшилося майже на 17 відсотків, засвідчує реформи дають свої результати.

В республіці - 305 промислових підприємств, понад 70 відсотків з них колективної форми власності.

Провідні галузі - харчова, хімічна й нафтохімічна, машинобудування й металообробка.

Крим постачає в області України та за кордон продукцію суднобудування, обладнання для харчової промисловості, електротехнічні й пневматичні вироби, сільськогосподарське обладнання.

Досить відомі такі підприємства автономії: ЗАТ "КримавтоГАЗ", ВАТ "Суднобудівний завод "Затока", ФВО "Море", ВАТ "Фірма "Селма", ВАТ "Завод "Фіолент", ВАТ "Керченський металургійний комбінат", ДАК "Титан", ВАТ  "Кримський содовий завод".

В Криму - понад 190 спільних підприємств, з яких 60 займаються виробництвом. Партнерами тут є Німеччина, Туреччина, Росія. Кримськими підприємцями створено й ряд спільних підприємств на території західної Європи та Америки.

Підприємствами Криму щорічно експортується продукція в 90 країн світу на суму понад 70 млн. доларів США.

З метою докорінних перетворень у народному господарстві тут розроблена комплексна довгострокова програма соціально-економічного розвитку і структурної перебудови економіки Автономної Республіки Крим на період до 2010 року. Пріоритети її - розвиток курортно-рекреаційного комплексу, енергетичного й водного господарств, реформування земельних відносин.

Окрема сфера облаштування депортованих народів, які повертаються до Криму на постійне місце проживання.

Відповідно до Указу Президента України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку і спеціальну економічну зону "Порт Крим" у Автономній Республіці Крим" тут створено всі умови для інвестиційної діяльності. А це насамперед податкові й митні пільги.

Досвід розбудови економіки, що накопичено тут в результаті створення Північнокримської експериментальної економічної зони "Сиваш" (1995), переконує: інвестиції будуть. Адже вже реалізовано 30 інвестиційних проектів на загальну суму понад 84 млн. доларів США, що дало значний приріст обсягів виробництва.

Крим - це все-таки туризм і відпочинок. Понад 600 санаторно-курортних і оздоровчих закладів завжди гостинно приймають гостей.

Історія неспростовно довела: Україна і Крим мали, мають і матимуть спільну долю. Щодо сучасного розвитку цих взаємин, то об'єктивною дійсністю констатується: перебування Криму в складі України, збереження зміцнення зв'язків з нею допоможе подолати спільні труднощі і перетворити півострів на квітучий сад. І це дає підстави для оптимізму, для утвердження цієї історичної єдності в тисячолітті третьому.

Прочитано 719 разів