Ви тутГоловна>>Біографія>>Китайський імператор Цинь Ши Хуанді - Реферат

Китайський імператор Цинь Ши Хуанді - Реферат

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Китайський імператор Цинь Ши Хуанді - Реферат

 

Боротьба за першість

 

У ході безупинної міжусобної війни китайських царств протягом V-ІІІ століть до н.е. виявилася визначена історична тенденція - необхідність об'єднання розрізнених царств у єдину, сильну державу, здатну забезпечити безпеку границь, можливість захоплення нових земель і рабів у сусідніх країн.

Об'єднання країни в тих умовах було можливе лише в результаті насильницького підпорядкування одному більш сильному царству територій всіх інших царств. У силу вищевикладених причин найсильнішим із давньокитайських царств у той час було царство Цинь. Подальші завоювання циньского царства, що завершилися утворенням імперії, пов’язані з ім'ям Ін Чжена (246 - 210 рр. до н.е.).

 

Становлення імператорської влади

 

Спочатку під керівництвом видного сановника Люй Бу-вея, але незабаром і самостійно, Ін Чжен, який виявився людиною залізної волі, став проводити ще більш активну, чим його попередники, завойовницьку політику. Люй Бу-вей вирішив змістити малолітнього імператора, але змова була розкрита і його в 237 році стратили. У 241 році до н.е. царства Вей, Хань, Чжао і Чу уклали між собою військовий союз проти царства Цинь. Однак ця міра була безуспішною. Царства Вей, Хань, Чжао і Чу не могли протистояти економічно більш сильному, централізованому циньському царству. У результаті багаторічної боротьби Ін Чжен підкорив одне за іншим усі давньокитайські царства. У 230 році до н.е. було підкорено ханьске царство, у 228 році до н.е. підлегле чжаоське царство, у 225 році до н.е. - царство Вей, у 222 році до н.е. - царства Чу і Янь. Самий запеклий опір зробило лише царство Ци, - на нього було зроблено кілька походів і тільки наприкінці 221 року до н.е. воно визнало владу циньского царства.

Зробивши главою величезної держави, Ін Чжен обрав для себе і для своїх нащадків новий титул - ХУАНДІ (імператор). Пізні джерела звичайно іменують Ін Чжена - Цинь Ши Хуанді, що означає "Перший імператор імперії Цинь". Після цього, у титулі в імператора Китаю з'являється його порядковий номер: Ер Ши - другий, Сянь Ши - третій ...3

 

Об'єднання і захист країни

 

Майже відразу ж після завершення завоювань давньокитайських царств, Цинь Ши Хуанді почав походи проти гунів на північ, і держав Ює на півдні. Країна, що називалася Ює, займала величезну площу на півдні Китаю. Тут були держави Ює Дуньхай (зараз це провінція Чжецзянь), Миньює (зараз це провінція Фуцзян), Наньює, що займало велику територію, що включала в себе південну частину сучасної провінції Юньнань, провінції Гуансі, Гуандун і частину Індокитаю. Ці держави здавна знаходилися в добрих відносинах із давньокитайськими державами Чу й У.

У V-І століттях до н.е. частина володінь Ює була завоеванна царством У, але незабаром це царство було саме завоеванно державами Ює.

Потім держави Ює піддалися нападу царства Чу. Після цього всі держави Юе, включаючи царство В, були приєднані до земель царства Чу. При Цинь Ши Хуанді циньскі війська форсували Янсцзицзян і вторглись у володіння Чу. Після узяття головного міста царства Чу, Цинь Ши Хуанді змусив визнати верховну владу Циньской імперії на всій цій величезній території, аж до В'єтнаму.

До цього часу, у зв’язку з небезпекою, що підсилилася, гуннських вторгнень, кочові райони яких розташовувалися на північно-заході імперії Цинь, аж до великого закруту Хуанхе, включаючи територію сучасного Ордоса, Цинь Ши Хуанді поставив мету: відтіснити гунів від північних границь імперії. Для цього він провів реорганізацію армії, включивши в її склад значні загони вершників. Після декількох боїв, циньскі війська, під командуванням военначальника Мін Тяня, нанесли гуннам серйозна поразка і витиснули їх з Ордоса, установивши на цій ділянці границю Циньскої імперії по ріці Хуанхе. Це значно зменшило погрозу набігів гунів на північні і центральні області Циньской імперії. Негайно, після закінчення воєн з гунами, для захисту від набігів кочівників на півночі, по всій границі від Ляодуна до Ганьсу почалося будівництво стіни.

 

Будівництво Великої Китайської стіни

 

Ще в ІV столітті до н.е. на границях царств Янь, Чжао, Цинь уже були споруджені стіни для захисту від кочівників, однак оскільки вони були роз'єднані, те належного ефекту ці фортифікаційні спорудження не давали. На той час, коли сооружени предків почали обновляти і з'єднувати, племена кочівників жун і ті, що робили часті набіги на північні границі, розпалися. Лише кочівники хунну зазіхали на північні території Китаю, але і тих разом з гунами циньска армія Мен Тяня видворила за межі Китаю. Так що на той час, як стіна, нарешті, була побудована, вона була по суті вже не потрібна. Але ця "будівництво століття" виявилися дуже зручним місцем, куди можна було заслати на роботи "возмутителей спокою". Стіна, а точніше те, що стояло добудувати, зводилася 5 років, але до Цинь Ши Хуанді, китайські будівельники зводили зміцнення 5 років, отже, стіну будували 10 років! Стіна коштувала Китаєві колосальної напруги всіх його ресурсів. На будівлю стіни спочатку було послано 300 000 чоловік з армії Мен Тяня, але цієї кількості робочих рук виявилося недостатньо, і туди була спрямована маса військовополонених, і "злочинців", - неугодних Цинь Ши Хуанді людей зі знатних родин завойованих царств, чи людей з колишнього командного складу армії й адміністрації батька. Крім того, були набрані бригади із селян. У сільській родині, яка складалася з п'яти чоловік, як мінімум двох забирали на будівництво. Багато рекрутів гинули в шляху. Тих, хто вижив, розміщали в непристосованих для цього таборах. Люди працювали і під палючим сонцем, і під заливним дощем, і під градом, що бичує, і узимку при морозі в –15 градусів.

Їжі катастрофічно невистачало. Марна земля не могла прокормити будівельників, і приходилося доставляти продовольство з віддаленних районів чи караванами на баржах. Велика кількість продуктів розтаскувалося бандитами, губилося по дорозі чи просто поїдався супровідними караван людьми. Трупи робітників, що умерли від виснаження чи від недоїдання, найчастіше кидали в траншеї, вириті під фундамент, чи замуровували в стіну, щоб їхньої душі охороняли стіну від демонів півночі, у яких по повір'ях, викликало лють будівництво величезних фортифікаційних споруджень.

У песчанних районах пустелі Гобі стіну зводили з піску і гальки. Середня висота стіни - 7,5 метрів, а ширина - 5,4 метри, так, що на ній цілком вільно могли роз'їхатися дві колісниці. Через кожні 2 кілометри розташовувалися сторожові вежі. Кожна вежа комплектувалася спеціальними смолоскипами, і до кожної був приставлений невеликий гарнізон, постачений достатньою кількістю провізії, щоб витримати облогу в 2 місяці. Китайці називали цю стіну "Ваньлі Чжанчень" чи "Стіна в 10000 чи". Стіна з безліччю її відгалужень складає в длинну близько 6000 кілометрів. Невелике зауваження: Велика Китайська стіна - єдине рукотворне спорудження, яке можна помітити неозброєним оком з космосу. З Великою Китайською стіною зв'язано, у тому числі і кілька легенд.

Бажаючи увічнити своє правління грандіозними спорудженнями, Цинь Ши Хуанді заново відбудував столицю імперії Сяньян (у провінції Шеньсі). Для прикраси столиці Цинь Ши Хуанді не шкодував ніяких засобів. Усе саме коштовне і рідке, що можна було знайти на величезній території імперії: дорогоцінні камені і метали, дерева з благоухающей деревиною, дерева з деревиною рідкого фарбування, - усе це привозилося з віддалених місць для прикраси імператорських палаців. Столиця розкинулася по обох берегах ріки Вайхе, через яку був перекинутий критий міст - чудо техніки того часу. До півночі від ріки було розташоване власне місто з численними вулицями, алеями, парками і чудовими палацами імператора і вищої знаті. До півдня від ріки знаходився знаменитий імператорський парк - величезний заповідник, де відпочивав сам імператор і його наближені. У цьому парку був побудований палац, що перевершував по пишноті і розмірам всі інші палаци в Китаї того часу. Центральний зал палацу вміщав біля десяти тисяч чоловік. Цей палац будували більш 700000 рабів. Імператорські палаци були побудовані по всій імперії. Усього при Цинь Ши Хуанді було вибудовано більш 700 імператорських палаців.

 

Реформи Цинь Ши Хуанді

 

Після завершення будівництва стіни, Цинь Ши Хуанді провів ряд заходів щодо внутрішнього зміцнення і централізації влади у своїй імперії. Були проведені аграрна й адміністративна реформи за зразком реформ Шан Яна.

Була так само проведена фінансова реформа, по якій уводилися нові гроші з квадратним отвором посередине, і вироблялася уніфікація всіх наявних грошових систем у єдину систему. Після реформи право чеканити гроші було тільки в імператора. За підробку монет чекала страта. Границі колишніх царств були знищені. Якщо раніш жителі кожного царства називалися ім'ям свого царства, то після знищення границь за наказом Цинь Ши Хуанді всі жителі Циньской імперії стали називатися "чорноголовими" - хешоу. Після завоювань на Півдні Китаю, імперія була розділена на 40 областей - цзюнь, що підрозділялися на повіти - сянь.6 На чолі кожної області стояли два управителі: один був представником цивільної адміністрації, а іншої був військовим адміністратором. Обоє вони призначалися особисто Цинь Ши Хуанді. В основу системи державного керування були покладені принципи навчання фацзя. Усі чиновники повинні були строго керуватися єдиними законами. Для спостереження за діями державного апарата призначалися особливі чиновники - інспектора - цзяньюйши, що розсилалися по всій імперії, але підкорялися тільки самому Цинь Ши Хуанді. Уведені при Цинь Ши Хуанді, за прикладом Шан Яна, надзвичайно жорстокі міри суворо карали за найменші вчинки. Багато злочинів каралися мучиельними стратами: відрізанням носа, розрубанням колін, вириванням ребер. Обезглавлення було найбільш легким видом страти. Існували такі види страти, як розрубання навпіл, розривання колісницями, зариття заживо, разрубание вроздріб і інші більш жорстокі й огидні види умертвіння. Особливо серйозні злочини закінчувалися стратою не тільки винного, але всіх його родичів у трьох поколіннях. Колишня аристократія завойованих Цинь Ши Хуанді царств була поставлена під найсуворіший нагляд імператорських чиновників. Згідно даним джерел, 220 року до н.е. 120 тисяч аристократичних родин з числа найбільш багатих і знатних насильно були переселені в столицю імперії Цинь, - місто Сяньян, де вони знаходилися під постійним контролем шпигунів і спостерігачів імператорського двору імперії Цинь. Усі ті, хто противився заходам імператора, піддавалися болісній страті, а члени їхніх родин і їхніх родичів оберталися в державних рабів. Колишні аристократичні титули були знищені. Відтепер критеріями знатності стали багатство і державні заслуги. На новоявленого імператора ще в період завершення об'єднання Китаю було зроблено кілька замахів. Кілька царств уклали таємний союз проти Цинь Ши Хуанді і найняли убивць. Восени 221 року до н.е. убивці ввірвалися в покої до Цинь Ши Хуанді і спробували зарубати його. Але в цей час приспіли стражники і зарубали убивць.

З метою ослаблення своїх внутрішніх ворогів Цинь Ши Хуанді наказав відібрати всю зброю в приватних осіб і перелити його в бронзові дзвони. Ця міра повинна була обеззброїти представників колишніх царських і аристократичних пологів і забезпечити припинення можливостей заколоту. З цією ж метою були зруйновані і зміцнення усередині Китаю, що могли служити повсталим як фортеці. За наказом Цинь Ши Хуанді в імперії побудували дороги і транспортні канали, що з'єднують столицю з всіма областями величезної держави. Для більшої схоронності доріг була встановлена єдина ширина осі возів, тому що візка із широкими осями псували колію в м'якому лесовому ґрунті. Були позначені єдині міри ваги, довгі і ємності для всієї імперії. Усі ці заходи сприяли розвитку торгівлі в Циньской імперії. Як відзначає китайський історик тієї епохи Бань Гу, з цього часу перли, яшма, черепахові щитки, каурі перестали використовуватися, як засоби обміну, як гроші стали вживатися тільки золоті злитки і єдина мідна монета.

За наказом Цинь Ши Хуанді була проведена реформа писемності. До утворення Циньской імперії не існувало єдиної форми письмових знаків, у різних частинах Древнього Китаю ієрогліфи писалися по-різному. Тепер же було встановлене однаковий для всієї країни лист. Цей лист ляг в основу сучасної китайської писемності.

Узаконена вільна купівля-продаж землі в масштабі всієї імперії, з однієї сторони поклала початок небаченому дотепер збагаченню знаті, що концентрувала у своїх руках великі земельні володіння, а з іншої сторони спричинило за собою масове руйнування вільних общинників. Земельна реформа Цинь Ши Хуанді розглядалася пізніше давньокитайськими державними діячами, як злочин проти китайського народу. Так, сановник Дун Чжун-шу, що жив в ІІ - початку І століття до н.е., писав: "При (династії) Цинь ... застосували закони Шан Яна, ... скасували (систему) цзин тянь, добродії змогли продавати і купувати (землю). (Тоді) поля багатих простягнулися на сотні, а в бідних не стало місця, де б застромити шило". Так само оцінює результати земельної реформи Цинь Ши Хуанді на початку І століття до н.е. державний діяч Ван Ман. Різкому погіршенню положення вільних виробників сприяло крайнє посилення в імперії Цинь гніта податків і повинностей. Створення і підтримка іригаційних і транспортних каналів, грандіозні будівельні роботи, що проводяться за наказом імператора і його сановників, вимагали величезної кількості робочих рук. У цих роботах брали участь всі, крім рабів, зобов'язані державними повинностями вільні хлібороби-общинники. Джерела повідомляють, що при династії Цинь податки зросли в двадцять разів у порівнянні зі стародавністю, а робочі і військові повинності зросли в тридцять разів. Збільшення поддатного тягаря підсилило залежність хліборобів від лихварів. Потрапивши в кабалу до кредиторів, хлібороби змушені були закладати свої ділянки землі, продавати в рабство членів своїх родин, але навіть ці міри не рятували їх. Остаточно розорилися, вони продавали свої землі і, залишившись, таким чином, без яких-небудь засобів до існування, змушені були продавати в рабство самих себе. Погроза поневолення збільшилася в зв'язку з уведенням нових надзвичайно жорстоких законів. Система взаємної відповідальності родин, введеннная у свій час Шан Яном у царстві Цинь, тепер була поширена на всю імперію. Кількість державних рабів із засуджених було настільки велике, що історик Бань Гу писав: "Одягнені в червоне (засуджені) заповнили дороги, в'язниці перетворилися в ринки". Работоргівля одержала в цей час винятково широке поширення: "торгували рабами, як приватні особи, так і державні сановники". По зведеннях джерел, "(династія Цинь) ... установила ринки рабів разом з коровами і конями в одних загонах... Дійшло до того, що викрадали і продавали дружин і дітей.

 

Боротьба за владу серед аристократії при династії Цинь

 

Найбольшим впливом при дворі імператора стали користуватися представители нової знаті - великі лихварі і торговці, і одночасно власники земель, ремісничих майстерень і промислів, власники великого числа рабів. Тому що тепер був офіційно дозволений продаж посад, майнова знать одержала можливість проникати в державний апарат. Ця аристократія багатства займала вирішальні позиції в імперії Цинь. Вона була більше усіх зацікавлена в проведенні заходів Цинь Ши Хуанді і всіляко їх підтримувала, тому що державотворення , объеденившего розрізнену в економічному і політичному аспектах країну, як не можна більш відповідало її інтересам. Але з боку старих аристократичних родин і нащадків колишніх царських пологів заходу Цинь Ши Хуанді викликали різке невдоволення. Виразниками їхніх настроїв стали конфуцианці. Вони відкрито засуджували політику уряду, розпускали слухи про лиховісні прикмети, що обіцяли нібито загибель імперії. Коли нападки конфуцианців стали особливо різкими і частими, проти них у 213 році до н.е. виступив відомий державний діяч, один із самих відданих помошников Цинь Ши Хуанді, ревний прихильник поглядів фацзя - Чи Сі. Він обвинуватив конфуцианців у тім, що вони "міркували про стародавність, щоб ганьбити сучасність". Його виступ поклав початок найжорстокішим репресіям проти конфуцианців. За наказом імператора Цинь Ши Хуанді всі конфуцианські книги підлягали негайному спаленню.

 

Марновірство Цинь Ши Хуанді, релігійні вірування й офіційна ідеологія в Китаї епохи Цинь

 

Епоха Цинь у Китаї була часом практично безроздільного панування релігійного світогляду. Усі - від забитого селянина до імператора розділяли впевненість у реальності надприродного світу. Мало хто сумнівався в існуванні духів, примар, перевертнів, у дієвості чаклунства і магії. Екзотичні марновірства і містичні спекуляції пронизували всі сфери громадського життя, саму офіційну ідеологію. Згідно виниклим задовго до Циньскої епохи уявленням, буття світу визначалося боротьбою і взаємодією двох космічних сил - Інь і Ян, перша з них співвідносилася з жіночим, а друга - з чоловічим ночалом. Характеристиками Інь вважалися морок, холод, смерть, пасивність, а Ян преписивалось усе протилежне. У їхній боротьбі і взаємодії китайці бачили основу гармонії у Всесвіті і навіть у суспільстві. У відповідності зі сформованими пізніше філолофсько-спекулятивними поглядами, імператор, особистості якого приписувалося надприродне значення, розглядався в якості одного з вищих утілень принципу Ян. Його космічним еквівалентом служило сонце. У сонячних затьмареннях імператори бачили недобрі знаки й іноді виступали з покаяними заявами; прагнучи виправитися, вони знижували податки і повідомляли амністії.

З концепцієюєю ин - янь тісно погоджувалося представлення про п'ять світових стихій (земля, дерево, метал, вогонь, вода), чиє чергування повинне було забезпечити циклічний розвиток Космосу. Вважалося, що імператор знаходитися під заступництвом усіх п'яти стихій.

Походження самого Цинь Ши Хуанді порозумівалося дивною легендою: Цинь Ши Хуанді прилетів з неба на якійсь машині. І поруч з цим записом є невелика гравюра: на ній намальований апарат, на якому нібито Цинь Ши Хуанді прилетів на Землю. Чому ж така дивна легенда виникла в ті далекі часи?

Легше було оголосити Цинь Ши Хуанді сином головного божества, але, на жаль, таких у Китаї не малося. Усі ці містичні спекуляції сприймалися Цинь Ши Хуанді цілком серйозно. Імператор Цинь Ши був украй марновірний. Його релігійність зводилася до грубого фетишизму і примітивних марновірств. Відповідно до пізніх творів китайських істориків, Цинь Ши Хуанді нерідко прибігав і до чаклунства. Наприклад, коли в непогоду імператор не зміг переправитися через Янцзи, він побачив тому причину в підступ місцевого демона, що жив на невеликій горі. Цинь Ши Хуанді наказав заклинаннями вигнати відтіля демона, а потім вирубати на цій горі усі дерева, щоб, оголивши її, зганьбити демона. Думки про смерть, імовірно, лякали Цинь Ши Хуанді, і він наказав не згадувати про неї в його присутності. Державна скарбниця широко розкривалася для всякого, хто зміг би знайти елексир безсмертя. Але по релігійним давньокитайським представленнях, способів досягти безсмертя було чимало. Один з них полягав у тому, щоб одержати чудесний елексир, що продовжує життя до нескінченності. Уся китайська стародавність пронизана стійкою вірою в це чарівне зілля. До складу цього чарівного напою уключали всілякі інгридиєнти: ртуть, яшма, кориця, соснові голки, насіння сосни. Шарлатани намагалися виростити траву безсмертя.

Незабаром, переконавшись, що поки Цинь Ши Хуанді живий, одержати цей елексир і виростити волшебнубю траву не удасться, маги порадили імператору спробувати установити контакт із небожителями, яким ведений секрет вічного життя. Потім і ця ідея була відкинута імператором. Після цього імператору було повідомлено, що мудрець з південної частини Китаю говорив, що є на світі Острова Блаженних. Там є три священні гори. Вони були розташовані далеко на Сході. Очевидно, що мудрець говорив про Японські острови. Імператор відразу наказав спорядити експедицію на Схід, але ця експедиція так і не повернулася назад. І всі спроби відшукати дійсний спосіб придбання безсмертя були зупинені тільки після того, тому що в одній з чи поїздок інспекцій по Китаю імператор зненацька помер.

 

Скинення династії Цинь

 

Відразу після смерті імператора (який вмер у віці 51 років по припущеннях учених), на престол зійшов його син Ху Ганьбі і став іменуватися Ер Ши Хуанді. Він намагався дотримувати політичного курсу, закладеного батьком, на третьому році його правління в 210) року до н.е. великі землевласники і нащадки старої знаті повстали проти нього під керівництвом Чжао Гао, видного сановника і родича імператора. Після цього Ер Ши Хуанді був убитий, і на трон Чжао Гао посадив свого сина Цзи Іна. Він пробув у влади ледве більше місяця, після чого і Чжао Гао і його син Цзи Ін були убиті незадоволеною знаттю. Після цих подій, імовірно, не залишилося родичів Цинь Ши Хуанді серед чоловіків навіть по непрямій лінії, або вони були убиті.

 

Роль правління династії Цинь в історії давньокитайської держави

 

Створення на території древнього Китаю єдиної централізованої імперії Цинь мало велике значення для подальшого історичного Китаю.

Політичне об'єднання країни, узаконення в масштабах всієї імперії приватної власності на землю, послідовне проведення територіально-адміністративного розподілу, поділ населення по майновому принципі, рішуче проведення заходів, що сприяють росту торгівлі і грошового обігу, - усе це розчищало шлях подальшому розвитку економіки і суспільних відносин у країні. Не випадково ще в період боротьби Циньского царства за гегемонію, майнова знать інших давньокитайських царств співчутливо відносилася до його завойовницької політики і навіть у ряді випадків надавало підтримку.

Заходи, здійснені в Циньській імперії, були підготовлені попереднім розвитком давньокитайського суспільства й особливо тими соціально-економічними змінами, що відбулися в період V-ІІІ століть до н.е. Багато хто з цих перетворень були здійснені Шан Яном у найбільш розвинутому в соціально-економічному плані царстві Цинь. Деякі перетворення проводилися й у ряді інших давньокитайських царств, але набагато менш последвательно і рішуче.

Однак розкладання общинних і розвиток приватновласницьких і рабовласницьких відносин відбувалося в різних областях древнього Китаю неоднаковими темпами. У Царстві Цинь влада виявилася в руках нової знаті, а в ряді інших царств древнього Китаю зберегла за собою свої політичні позиції стара аристократія. Заходу Цинь Ши Хуанді по централізації країни, знищення старої аристократії, підвищення цін, збільшення податків і повинностей, руйнування дрібних і середніх виробників привели до могутнього вибуху цілого ряду повстань, що поклали кінець правлінню Циньскої династії.

 

Прочитано 745 разів